Mogul Kiadó - M. Baranyai Anikó


Műhelytitkok rovatunkban elsőként M. Baranyai Anikót kérdeztem, többek között a Mogul Kiadóról, az Imádom a könyveket közösségről és a 2020-ban alapított Dugonics András Irodalmi Díjról.

Köszönöm Anikó, hogy elfogadtad a felkérésünket.

Mióta működik a kiadó és milyen céllal vágtatok bele ebbe a vállalkozásba?

A Kiadót egyedül alapítottam még 2014-ben, ahol elsősorban a saját könyveimnek szerettem volna egy dedikált kiadói brandet biztosítani, aztán minden másképp alakult. 2015-ben csatlakozott hozzám John Cure, és az ő második könyve lett a kiadóm első kiadványa. Neki köszönhetően ismertem meg Leda D’Rasit, aki mostanra a legsikeresebb szerzőm lett, és együtt komoly terveket dédelgetünk.

2016 óta többen rám, ránk találtak, volt némi jövés-menés, ahogy máshol is, azonban vannak, akikkel komolyan és hosszútávra „bútoroztunk össze”. Közülük Mason Murray-t, L.J. Wesley-t, Robin O’Wrightly-t, Krencz Nórát, és Tomcsik Nórát emelném ki.

Célul tűztük ki, hogy a Kiadó szerzői belátható időn belül hivatásként és megélhetésük biztos forrásaként valósíthassák meg az írói törekvéseiket. Bízunk benne, hogy ezt a hazai - nem éppen könnyített - terepen együtt véghez is fogjuk vinni.

Jelenleg hány szerzője van a Mogul Kiadónak? Foglalkoztok más szerzők könyveinek terjesztésével is, vagy csak kizárólag a saját szerzőitek könyveit terjesztitek?

Jelenleg több, mint 20 szerzővel dolgozunk együtt. Van köztük olyan, akinek csak egy vagy két könyvének a megjelentetésében segédkeztünk, elindítva, megerősítve őket az írói pályán, majd önállósodtak, vagy másik kiadó berkeiben folytatják útjukat. Vannak olyanok is, akik a közeljövőben lépnek majd csak a nyilvánosság elé. Reméljük, hogy egytől-egyig ismert és elismert íróvá válnak a magyar irodalom sokszínű palettáján.

Egyébként preferáljuk a kezdő, vagy nemrég óta publikáló szerzőket. Szeretnénk, ha minél többen, felkészülten és tudatosan indulnának neki az álmaik megvalósításának.

Mivel kiadóként komoly elvárásaim vannak az írói jelenléttel kapcsolatban, ami nem kevés feladatot ró a szerzőkre, be kellett lássuk, hogy nem mindenki tudja ezt teljesíteni. Bár igyekszünk az egyéni készségeket, képességeket figyelembe venni, van, hogy csak menet közben derül ki, mennyire másképp képzelték el az írói pályát egyesek. Nálunk nem elegendő „megírni a könyvet”. És egyébként sem célunk „mindenki kiadója” lenni.

A Kiadó csak és kizárólag a saját szerzőivel foglalkozik és ez a jövőben is így marad. A megszerzett tudásunkat elsősorban nekik adjuk tovább, mindenben elsőbbséget élveznek. Számomra, számunkra fontos, hogy tisztában legyenek a valósággal, és reálisan tudják felmérni milyen esélyeik vannak, és mi kell ahhoz, hogy ezen felül érjenek el sikereket.

A terjesztést nem a Kiadó végzi, ahhoz egy önálló projektet hoztunk létre, ami túlmutat a kiadó szerzőin, és függetlenként, talán a legkedvezőbb jutalékkal van jelen a könyvértékesítési piacon. Ebben, és a további kapcsolt projektekben van lehetősége másnak is a szerzőinkéhez hasonló szolgáltatásokat igénybe venni, azonban mindig kedvezőbb feltételeket biztosítunk a sajátjainknak, hiszen elsősorban értük, nekik jött létre minden.

Hogyan kerülhet valaki a szerzőitek közé? Mi ennek a folyamata? Van kifejezett zsáner, amit kerestek, vagy mindenre nyitottak vagytok?

A Kiadó honlapján megtalálható egy általános tájékoztató azzal kapcsolatban, hogy hogyan érdemes velünk kapcsolatba lépni, és mi a menete az együttműködés létrejöttének. Nálunk kiemelt szerepe van a szerkesztőknek, hisz ők döntenek arról, hogy mely kéziratrészlet az, ami alapján a szerzővel megkezdjük az egyeztetéseket a könyv megjelentetésével kapcsolatban.

Bármely zsáner irányába nyitottak vagyunk, hiszen szerkesztőink is számos műfajban szereztek gyakorlatot és megfelelő módon tudják gondozni a kéziratokat. De talán fantasy-ban vagyunk a legerősebbek, hiszen ebben jelent meg a legtöbb kiadványunk.

Ha jól tudom, a irányításotok alatt fut az Imádom a könyveket, illetve a Dugonics András irodalmi díj is. Milyen terveitek vannak a díjjal, illetve mi a tapasztalatotok az első díjátadással kapcsolatban?

Az én személyemhez köthetők, de az Imádom a könyveket Irodalmi Közösség (IK) és a Dugonics András Irodalmi Díj (DAID) is független a Kiadótól (MK). Ha már ezeket felhoztad, fontos megemlíteni, szerintem, hogy hozzám tartozik a shop.konyvmogul.hu webáruház is (KM - terjesztés és értékesítés), valamint a Neves Írók Iskolája (NÍRIS íróképző), ami még idén ősszel megkezdi a működését.

Az IK célul tűzte ki, hogy a hazai kortárs szerzők láthatóságát erősítse a potenciális olvasók körében, valamint összeismertesse őket egymással, és a szakmai képviselőinek is teret engedjen. Immár több, mint 17.500 aktív tagunk van a facebook csoportunkban, amire jómagam is büszkén tekintek.

A DAID hátterében azon egyszerű és tiszta elképzelés van, hogy végre tényleg hangot adjunk az olvasói véleményeknek, és ne a politika, az eladási számok, vagy érdekkörök dönthessenek arról, hogy ki a „legjobb” író kicsiny hazánkban. Ideje volt a szórakoztató irodalomnak is teret engedni az irodalmi díjak között. Minden évben újra és újra lehet majd jelölni kortárs magyar szerzőket, és kizárólag az olvasók szavazata fog dönteni. Jelenleg a jelölési időszak zajlik, ami még június 30-ig tart. Nyár végén, ősz elején lehet majd szavazni és október 18-án, a Magyar Regényírás Napján adjuk át a 2021-es díjakat.

Fontosnak tartom tisztázni, hogy sem az IK, sem a shop.konyvmogul.hu (KM) nem foglalkozik könyvkiadással, ahogy a Mogul Kiadó (MK) nem terjeszt kiadványokat. Mivel mindegyik projekt hozzám tartozik, gyakran keveredik össze a fejekben, és téves úton lépnének velünk kapcsolatba. Ilyenkor kénytelen vagyok átirányítani őket a megfelelő projekthez. Ami viszont már engem is megmosolyogtat az az, amikor Ildikóként szólítanak meg. Bár hallgatok az Ildikóra, hiszen az ikertestvéremet úgy hívják, mégis jobb szeretem, ha engem, Anikót keresnek.

Örülnék, ha végre tiszta kép lenne minden projektemmel – MK – IK – KM – DAID – NÍRIS – kapcsolatban az emberekben. (Szeretem a rövidítéseket)

Mennyire viselte meg a kiadót a 2020-as év? Milyen  terveitek a jövőre nézve?

Pár megjelenést el kellett halasztanunk idénre, és ahogy a piac szinte minden résztvevőjénél, bevételcsökkenés nálunk is tapasztalható volt. Hatalmas űrt okozott az elmaradt könyvfesztivál és könyvhét. A könyv luxuscikké vált. Az ingyenesen elérhető e-könyvek esetében azonban szokatlanul nagy volt az érdeklődés. Csak remélni tudjuk, hogy mindet el is olvasták a megrendelőink.

2021-ben is megyünk előre, számos új szerző lép ki a fényre és válnak első műveik elérhetővé az olvasóink számára. Így például Oszlányi Kincső, G.F. Lancer, Gregus Gábor, a trilógiával nyitó Alexander B. Hackman, valamint Robert b Bednar a DUXORG könyvsorozat első köteteivel. De új könyvvel jelentkezik Krencz Nóra, Tomcsik Nóra, Robin O’Wrightly, Leda D’Rasi, L.J. Wesley, Mason Murray és jómagam is. Érkezhetnek még egyéb meglepetések is… És a többiek is nagyobb láthatóságot kapnak, pl. Katie Drift, Czikora Ildikó, Tia Mahallt, Török Viola, Sandra Dalghaard, Marysol K’Owes, Riley Baker

Ki jelenleg a legnépszerűbb szerzőtök?

Ez egyértelmű. Leda D’Rasi. Aki már olvasott tőle bármit is, az tudja miért. Aki nem, annak ajánlom, hogy mielőbb pótolja ezt a mulasztását. Egyszerűen briliáns.

Kik vannak a kiadó arca mögött? Gondolok itt a szerkesztőkre, grafikusokra és a többiekre.

Nehéz jó szakembereket találni, és ez esetünkben is igaz. A kezdetektől arra törekedtünk, hogy hosszú távú együttműködéseket alakítsunk ki a háttérben ténykedőkkel. Így pl. Hantos Eszter Katalinért (garfikus, tipográfus, tördelő) és Kuklai Katalinért (szerkesztő, korrektor), Takács Péterért (fotós) és Ónódi Mara (stylist) tűzbe is merném tenni a kezem. Mellettük számos szabadúszót kipróbáltunk, és pályakezdőknek is teret biztosítottunk az elmúlt években. Közülük vannak, akik megértették a minőség iránti elkötelezettségünket és azóta is számos kiadvány megszületésében részt vesznek, és vannak, akik már nem fognak többet velünk dolgozni.

Milyen tapasztalataid vannak a mai könyvpiaccal kapcsolatban? Mennyire szeretnek olvasni az emberek, illetve mennyire szeretnek hazait olvasni?

Örömteli, hogy egyre több fiatal olvas, akikből remélhetően emiatt majd rendszeres olvasó válik. Tapasztaljuk egyúttal azt is, hogy a középkorúak és a nyugdíjasok is újra felfedezték a könyvek és történetek csodálatos világát, köztük az e-könyvek által nyújtott speciális olvasási lehetőségeket.

Javulási tendencia mutatkozik a hazai írók műveinek elolvasása iránt, és az olvasók egyre nyitottabbak feléjük. Sajnos volt jó pár olyan piaci történés (a szerzői kiadások térnyerésével), melynek súlyos következményei a mai napig megmutatkoznak.

Szerencsére egyre többen ismerik fel, hogy az igényesség, és a minőségi bel- és külcsín hozhat tartós, jó eredményeket mindenki számára a könyvek világában. Bízunk abban, hogy hamarosan itt is elérjük a „kritikus tömeget”, és átbillen a megvalósítás a minőség irányába. Hiszünk abban, hogy az igényes író (és kiadó), az olvasókban is igényességet szül majd.

Számos kiváló stílussal és remek történetmeséléssel rendelkező írót van szerencsém ismerni a kortárs hazai szerzők körében, és ideje, hogy az olvasók is felfedezzék őket.

Hogyan lehetne fellendíteni a hazai könyvpiacot?

Ötletem lenne, azonban ahhoz közelebb kellene helyezkednem a jelenlegi politikai elithez, ami nem hiszem, hogy megtörténik valaha. Az irodalomnak egyébként sem lehet köze a politikához.

És végül egy személyes kérdés… Neked ki a kedvenc hazai szerződ, illetve ki a példaképed az irodalomból (nem kifejezetten hazai)?

Leda D’Rasi az abszolút kedvenc. Elképesztő mindaz, ami a kezéből kikerül. És nagyon szerencsés vagyok, amiért engem, valamint a Mogul Kiadót választotta. Mostanra már minden története esetén az első olvasója vagyok, és van, hogy a nyers kézirat megszületése során ötletel velem. Minden alkalommal lenyűgöz. Számos világhírű író elbújhatna mögötte. Remélem, hamarosan más nyelven is megismerhetik majd az olvasók.

Egyébként minden szerzőm írását szeretem, mindannyian egyéni hangnemben írnak, mindegyiküket másért kedvelhetik meg az olvasók.

Kedvelt íróim vannak a külföldi szerzők között is, azonban példaképet nem tudnék mondani közülük. Nehéz belelátni abba, hogy ők hogy lettek ennyire ismert és elismert szerzők, azon túlmenően, hogy angolul írnak, és így a világban bárhol olvasóra találhatnak. Bár nem kedvenc, J.K. Rowling jó példa lehet arra, hogyan ne adjuk fel az írói álmainkat. De ugyanezt, akkorában, egy ilyen pici piacon, mint a magyar, elképzelni sem tudom, hogyan lehetne véghez vinni…



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése