Slow burn romance — a perzselő romantika írásának titka

Slow burn romance. Hangzatos név, de vajon mit is takar? Ahhoz, hogy megértsd, egy egyszerű játékra invitállak téged. Gondolj egy könyves párosra, akik ha egy helyre kerültek, csak úgy izzott a levegő körülöttük, te pedig mint olvasó csapkodtál össze-vissza, mint egy veszett bálna, miközben az agyad megszűnt működni egy pillanatra. Na, ez a slow burn romance. Az az eljárás, amely során a két szereplőd közti kapcsolat szépen lassan és perzselően épül fel, elérve, hogy az olvasó az eszét is elveszítse abban a pillanatban, mikor ez a két karakter színre lép. 

A következőkben 5 fontos "szabályt" osztok meg veled, amelyek segítségével akár te is lehetsz az, akinek a szereplői kapásból beugranak az olvasóknak :D

1. Minden karakternek megvan a saját útja, amin halad és fejlődik. A történetedben az individuális cél legyen előtérben, ne az élvezzen központi szerepet, hogy a két karakter össze akar jönni. 

Tehát a regény NE csak erről a kapcsolatról szóljon, mint valami mágikus valamiről, amit a karakterek egész életükben hiányoltak. Hiszen minden karakternek meg kell legyen a saját egyénisége, konfliktusa. A legjobb pedig az, ha az utóbbi a két szereplőnek egymástól független. És mikor összejönnek, a konfliktus nem tűnik el a történetből mágikus módon, mint mikuláscsokik a boltból december negyedikén. 

Ide készültem néhány kérdéssel is nektek, amik nagy segítséget nyújthatnak:

  • Mi a belső konfliktus, amivel mindkét karaktered küzd?
  • Milyen kapcsolat van közöttük a sztori elején és miért?
  • Milyen régóta ismerik egymást?
  • Hogyan találkoztak?
  • A karakter mennyit tud a B karakter belső konfliktusáról és fordítva?
  • Titkolnak valamit egymás elől? Ha igen, mit?

2. Hagyj valami izgalmasat a végére is!

Hagyj izgalmas dolgokat a végére is, ne lőj le mindent az elején. Bár ezzel óvatosan azért, mert az sem jó, ha az eleje üres, mint a wc papíros sor, a végén pedig minden is történik. Erre tökéletes példa Alice Broadway - Ink c. kötete. 

Nincs románc feszültség előtt! Ez egy aranyszabállyal is felér szerintem. A vonzalom pedig amint szárba szökken két karakter között, azt szépen lassan, írói csalafintasággal kezdd el építgetni. Itt fontos, hogy ne csak a testiségre koncentrálj, mint majdnem csók, érintések, stb, ugyanis így a történet száraz és unalmas lesz. Bátran adj hozzá fűszert és jöjjenek azok a lelki vívódások, plusz toldd ki őket a konfliktus zónából és állítsd kihívás elé :D

3. Haladjon a történet!

Viszont fontos vigyázni arra, hogy ne legyen parkolás belőle! A slow burn, azaz "lassú égésű" románc nem egyenlő azzal, hogy semmi előrehaladás nem történik. Az ok-okozati összefüggés jó barátod, amit használj ki! Ha kezd ellaposodni a történet, jusson eszedbe, hogy a lehetőségek végtelenek, és nyugodtan dobj be valami izgalmasat, pl árulás vagy titok, és a következmények majd továbbviszik az izgalmakat!

4. A cselekményszerkezetek a barátaid!

A struktúrák segítenek a sztorid és a romantika helyes irányba terelésében. Bővebben ezekről korábbi cikkeinkben olvashattok :D

5. Írd azt, amit szeretsz... és amit az olvasóid szeretnének!

Mindig arra törekedj íráskor, hogy olyan könyvet írj, amit te is szeretnél olvasni. A sztori elsősorban neked számítson, és ne azért kezdd el írni, mert éppen az az aktuális trend. Viszont ez nem egyenlő azzal, hogy teljesen ignorálod az olvasóidat. Hiszen azért mégsem csak a fióknak írsz. 

Ide ismét hoztam egy szett kérdést nektek:

  • Hogyan változtak a karakterek és fejlődtek az utazásuk/kapcsolatuk révén?
  • Mennyire folyásolta be A karakter belső konfliktusát B karakter, és fordítva?
  • Vannak még titkaik egymás előtt? Ha igen miért, ha nem miért nem?
  • Hogy néz ki a jövő a karaktereid számára?

Ha nem okoz gondot az angol nyelv, a cikk inspirációját adó videót itt megtudjátok nézni. Ha még nem tettétek, akkor csatlakozzatok a HazaWrimo-hoz, és írjunk együtt novemberben!

 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése