Hogyan válassz zsánert és korcsoportot, és miért fontosak ezek?

Miért fontos, hogy ismerd a regényed zsánerét és korcsoportját? Elsősorban azért, mert ezek lesznek azok a tulajdonságai, amik bekategorizálják, ezek fogják elvezetni az olvasókat hozzá. Tehát ez azt jelenti, hogy le kell fektetnem a zsánert már az írói folyamat elején? Nem feltétlenül. Legelőször érdemes arra koncentrálnod, hogy megírd azt a történetet, ami kikívánkozik belőled, és talán jobb, ha nem próbálod meg már a kezdetekkor belegyömöszölni valami skatulyába. Mikor már alakul a történeted, mondjuk már elértél a feléig, akkor érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy egy zsánerhez társítsd.


Hogy válaszd ki a megfelelő zsánert a történetednek?

1.) Ismerd meg a zsánereket! Ha nem vagy otthon a zsánerekben, akkor nehéz lesz döntened a saját regényed fölött. Nézz utána, olvass leírásokat, és valószínűleg megtalálod azt, ami megszólít téged. Ha ez nem sikerül, akkor próbáld meg a következő lépést!

2.) Térj vissza a történeted alapjaihoz! Az alapok elárulják neked, hogy milyen zsánerbe tartozik a regényed. Pl. a cselekmény, a téma, a helyszín stb. Még mindig nem? Akkor jöjjön a következő lépés!

3.) Vannak-e különleges lények a történetedben? Ebben az esetben valószínűleg horror vagy fantasy történetet írtál.

4.) Végül pedig mik a főbb kapcsolatok a történetedben? Szerelem? Akkor valószínűleg romantikus regényed van. Inkább a testi kapcsolatról szól? Akkor erotikus. Fontos, hogy a legtöbb történetben van szerelmi szál, de ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy ez a főszál, azaz, hogy erről szól a történeted, azaz hogy ez határozza meg a zsánert.

5.) Mi van, ha több zsánerbe is beleillik a történeted? Ez elég gyakori, és teljesen rendben van. Ettől csak sokszínűbb, rétegesebb lesz a regényed. Bátran keverd a zsánereket! Ez persze nem jelenti azt, hogy ötféle címkét is ragasztanod kellene a regényedre. A kulcs, ahogy a 2. pontban is írtam, az, hogy az alapvető dolgokból indulj ki, mikor zsánert választasz. Attól még, hogy a fantasy történetedben vannak horror elemek, nem feltétlenül lesz horror-fantasy.



A korcsoport mutatja meg, hogy milyen életkorú olvasóknak íródott a könyv. Ezt össze szokták kötni a főszereplő korával is, mert a legtöbb esetben az olvasó és a főszereplő kora nagyjából azonos. Azonban minden esetben az olvasó a meghatározó. Előfordulhat ugyanis, hogy egy felnőtteknek íródott regény főszereplője egy kisgyermek, de például egy young adult regény főszereplője sosem lehet felnőtt.

Fontos, hogy a korcsoport sosem a teljes olvasóréteged fogja lefedni, csupán a túlnyomó részét. Felnőttek gyakran olvasnak young adult regényeket, és tizenévesek is olvashatnak felnőtteknek szóló könyveket. Azonban a korcsoport meghatározza a stílust, amiben írnod kell, hiszen máshogy írsz egy nyolcévesnek, mint egy tizenkét évesnek, vagy tizennyolc évesnek, vagy huszonnégy évesnek. Ennek megfelelően káromkodás, erotikus vagy erőszakos tartalom nem kerülhet gyermekkönyvekbe, young adult könyvekben szerepelhet, de nem részletekbe menően ábrázolva, new adult és felnőtt regényekben pedig minden további nélkül megjeleníthető.

A gyermekirodalom főbb témái a barátság, a család és a kaland. Romantikus témában csupán a gyermeki szerelem jöhet szóba, káromkodás vagy erotikus jelenetek nem megjeleníthetők.

A YA (young adult) vagy ifjúsági regények 12-18 éveseknek íródnak, és a karakterei általában 13-17 évesek. Tipikus ifjúsági témák a barátság, család, identitás és főként a felnőtté válás, mikor a karakter gyermekből felnőtté érik. Szerepelhet benne drog, alkohol, iskolai bántalmazás, erőszak és szex. Ezek a témák azonban nem részletesen ábrázoltak; vagy csak említés szintjén jönnek elő, vagy nagyvonalakban ábrázoltak.

A NA (new adult) regények szereplői lehetnek 18-30 évesek, de legtöbb esetben 18-24 évesek. Fő témája a felnőtt élet első tapasztalatai, például az első munkahely vagy az egyetem elkezdése. Mivel a NA regények már felnőtteknek íródtak, bármilyen erotikus és erőszakos tartalom megjelenhet bennük.

A felnőtteknek szóló regények jelentik az alapkategóriát, ez a kategória létezik a legrégebb óta. A karakterei és a főhőse is bármilyen idős lehet, és már itt sincsenek korlátozások sem az erotikus, sem az erőszakos tartalomra nézve. Ez persze nem jelenti azt, hogy a regénynek erőszakos vagy erotikus tartalmat kell felmutatnia ahhoz, hogy felnőtt regény legyen. Fő vagy jellemző témája nincs, szinte bármiről szólhat. Azonban valószínűleg nem a felnőtté válásról vagy az egyetemi évekről fog szólni, mert ezek tipikusan YA és NA témák.



Hogy válaszd ki a megfelelő korcsoportot a regényedhez?

1.) Mennyi idős olvasóknak szántad?

2.) Mennyi idős a főhősöd?

3.) Mik a fő témái a regényednek?

4.) Fontos szerepet játszik benne a testiség vagy az erőszak?



Rendkívül fontos, hogy a zsánerekhez és a korcsoportokhoz is tartoznak olvasói elvárások, amiket olyan komolyan kell venni, hogy ha megsérted ezeket a szabályokat, akkor le fogják tenni a könyved. Erről, és a zsáner illetve a korcsoport egyéb vonatkozásairól remek cikkeket olvashatsz a következő linkeken MAGYARUL:





Forrásaim voltak:



És a jelvény, amit megszerezhetsz, ha kiválasztottad a nanowrimón megírandó regényed zsánerét és korcsoportját:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése