Hogyan írjunk erős mellékszereplőt és mellékszálat?

A mellékszereplők akarva, akaratlanul részei a történeteinknek. Viszont sok író (és film is) elköveti azt a hibát, hogy ezek a karakterek nem többek, mint egy-egy cserepes virág. A következő cikk erre nyújt megoldást, hogy a szeretett olvasók immáron ne csak a főhős miatt, hanem a mellékszereplők miatt is kezdjenek el izgulni. 

Ahhoz, hogy egy erős mellékszereplőd legyen négy fontos és alapvető dologra van szükség:

1. Motiváció és egy ezzel kapcsolatos cél

Ide egy segédkérdést hoznék nektek, amellyel ezt könnyen be tudjátok határolni: Miért olyan fontos ennek a mellékszereplőnek, hogy részese legyen a fő sztorinak?

2. Hatás

Ennek definiálására ismét egy kérdésem lenne: A mellékszereplőm direktben részt vesz vagy hatással van a főszereplőre a sztorimban? 

3.  Theme - üzenet, mondanivaló, igazság, téma (igen, ez mind)

Mind a történetednek, mind a szereplőidnek szüksége van egy theme-re, ez alól a mellékszereplők sem kivételek, hiszen ők terelgetik főszereplőnket az útjuk során. Ide is van egy kérdésem természetesen, ami segíthet a theme meglelésében: Milyen leckét tanít meg az adott mellékszereplő a főszereplőnknek, akár akaratlanul is?

Ezt a pontot és a fentieket sem muszáj természetesen minden mellékszereplőnek teljesítenie, ez azoknál javasolt, akik hosszabb ideig vannak a "reflektorfényben".  

4. Döntő szavazat a történet végén

Nem, itt természetesen nem az elnökválasztásról van szó, ahol egy szavazat dönt arról, hogy ki legyen a miniszterelnök négy évig. Hanem arról, hogy mekkora hatást gyakorolt egy mellékszereplő a főhősre, hozzásegítette-e a végső célhoz és az igazság megtalálásához, egyáltalán lehetséges lett volna-e ez nélküle. Az ide tartozó kérdés pedig: Enélkül a szereplő nélkül a főszereplő megérkezett-e volna a végső realizáláshoz a történet végén? 

Ha pedig szó volt az erős mellékszereplőkről, akkor szóljunk néhány szót a mellékszálakról is. Ezek az olyan másodlagos történetek, amelyek sokkal kevesebb "képernyőidőt" és kevesebb hangsúlyt kapnak, mint a fő történet, a főszál. A szerepük az, hogy kiemeljék a főszál theme-jét (üzenet), ezáltal a történeted mélyebb és sokrétűbb lesz. Az olvasóknak a mellékszereplőkön keresztül lehetőségük nyílik arra, hogy a történet üzenetét különböző megvilágításokban lássák.

Első és egyben legfontosabb szabály itt, hogy ne a cselekményből induljunk ki, hanem a szereplőből. Ennek megfelelően az idetartozó segédmondat: Azt akarom, hogy ez a mellékszereplő azt tanulja meg, hogy...

A következő "matematikai egyenlet" pedig szintén nem segitség lehet számotokra (igen, megint csak a matek :D) abban, hogyan vázlatoljatok egy mellékszálat: karakter jellemzése > szerepe a történetben > motivációja és célja > hatása. 

A cikk forrásául szolgáló videókat itt és itt megtudjátok tekinteni. És ha már minden szem itt van, akkor megmutatnám nektek a cuki kis jelvényt, amit két cikk óta emlegetek nektek, de minden alkalommal elrejtettem előletek. Ha kész vagytok a karakteretek kidolgozásával és szeretnétek az érte járó jelvényt, akkor keressetek minket bátran üzenetben, Discordon, Instagrammon, vagy Facebookon. Mindenhol HazaÍrók néven találtok meg minket. 

Természetesen nem szükséges megmutatnotok a vázlataitokat, elég ha csak jelzitek, hogy kész van, de szívesen vesszük, ha megteszitek. A közeljövőben megjelenő cikkeket és segédanyagokat emailben fogjuk kiküldeni mindannak, aki jelentkezett hozzánk. Bátran publikáljatok írással kapcsolatos képeket, vagy éppen mutassátok meg, hogy min ügyködtök és tageljetek be minket is, hogy semmiképpen ne maradjunk le róla! :D  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése