Hogyan is írjunk egy jó karakterfejlődési ívet?


A karakterfejlődési ív egy folyamat, az adott karakter változásának folyamatát jelenti a regény folyamán. Három formája van (ezeken belül millió színű, formájú fajtájú módon megírható természetesen): pozitív, negatív és lapos. Ezeket a cikk folyamán bővebben is kifejtem majd, de kezdjük az elején.

Melyik karakterednek írj karakterfejlődési ívet?

Elsősorban a főszereplőnek. Az olvasó az ő szemén keresztül látja a világot, éppen ezért el is várja, hogy az események hatására változzon is, kivétel ez alól, ha az író a lapos karakterfejlődési ívet választja, erre teljesen más szabályok vonatkoznak. De a legtöbb regényben a főhős változáson megy keresztül, és az olvasó is inkább erre vágyik. Ezáltal a karakterünk még emberibbé válik, és még jobban belophatja magát az olvasók szívébe. 

Természetesen minden más szereplő is fejlődhet a történet során (és ez ajánlott is), de kevésbé lesz fontos, és kevésbé igényel részletes kidolgozást, mint a főszereplőnél. 


Hogyan is írjunk karakterfejlődést, karakterfejlődési ívet?

A kezdő írók hajlamosak 3 árnyalattal sápadtabbnak lenni abban a pillanatban, amint szóba kerül ez a téma. De szerencsére nem olyan nehéz, mint amilyennek elsőre hangzik. A következő három pont és a cikk további része is mind-mind hatalmas segítség lehet ebben. 

1. Határozd meg a karakter motivációját és célját!

2. Hazugság

A tegnapi cikkemben részletesen beszéltem erről, ha azt nem olvastad, ide kattintva elolvashatod. Fontos itt is jól behatárolnunk a karakterünk "hazugságát", ugyanis ennek függvényében hozza döntéseit, amiknek következménye akaratlanul is formálni fogja a személyiségét.

3.  Az igazság

A történeted során el kell jönnie annak a pontnak, amikor a szereplőd rájön arra, hogy tévedett. Ekkor végiggondolja az eddigi tetteit, mély morális válságba kerül. Ennek ismételten hatalmas jelentősége van a karakter fejlődésének szemszögéből, ugyanis ezt követően az igazság árnyékában fog fejlődni tovább, plusz a múlt rossz döntéseinek a súlya is húzza a vállát, amiről eddig azt hitte, hogy helyes. 


Elhelyezés

A hatásos karakterfejlődés nagyban múlik a sztori struktúrájában történő elhelyezésen is, amelyről a későbbiekben majd többet is megtudhattok. 

Pozitív karakterfejlődési ív

Ahogy a neve is elárulja, ennek során a karaktered bizonyosan a jó irányba változik, és a nyeszlett kis kocka csajból egy mindenki számára motiváló harcos amazon válik. Például.

Negatív karakterfejlődési ív

Ez tökéletes ellentéte az előzőnek. A kedves cuki csajból egy új Thanos jön létre :D


Lapos karakterfejlődési ív, azaz elmarad a fejlődés

Na végre elérkeztünk ehhez a rejtélyes ívhez is. Ez az a karakterfejlődési folyamat, ahol nem változik a karakter. Ez esetben az író kicselezi az olvasót, nagyon is. Itt a főszereplő nem hiszi el a hazugságot, végig tisztában van azzal, hogy mi igaz. Azonban amiért ők nem változnak, a környezetünk annál inkább igen. 

Mi a teendő könyvsorozat esetén?

Semmi különbség nincs aközött, hogy sorozatot, vagy egyedülálló regényt írsz. Ha a regény cselekménye folytatólagos, akkor nagyobb méretben csinálod meg ugyanazt, mint amit fent említettem, ha pedig különálló történeteket magába foglaló sorozatod van, akkor minden egyes regénynél ugyanezt véghez viszed. 

Hibák

A hibák kettő fő dolog köré csoportosulnak, melyek nem mások, mint: az elhelyezés és az intenzitás.

  • Elhelyezés: a karakter fejlődésének az egész könyvön vagy sorozaton át tartani kell, nem maradhat csak úgy félbe. Másik fontos dolog, hogy az egész változást ne abba a bizonyos gigamega csavart tartalmazó jelenetbe zsúfold. 
  • Intenzitás: az egyik legnagyobb hiba, ha egyszerűen nincs. A másik meg, ha túl gyenge. Állítsd komoly próbatétel elé karaktereidet, mert ezáltal tudnak csak úgy igazán fejlődni.

Az egyik legfontosabb, amire figyelj, hogy a változást mindig tárd az olvasó elé, ne egyik lapról a másikra történjen! Mert nincs kizárva, hogy egy ilyen húzás után a regényed szoros kapcsolatot köt a fallal. 

A cikk forrásául szolgáló videót itt találjátok. És ne feledjétek a jelvényt, amit egy sikeres karakterkidolgozásért kaphattok tőlünk :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése