5 MÓDSZER az eredményes brainstorming-hoz

Mielőtt elhalmoználak titeket definíciókkal és világmegváltó ötletekkel, kezdjük a cikket egy cuki kis metaforával annak érdekében, hogy jobban megérthessétek a brainstorming fogalmát. Az írás olyan, mintha egy házat építenél legokockákból. Épül, épül a ház, de az egyik részéből hiányzik egy jókora darab. Mintegy megoldásként a problémára, elkezded próbálgatni a tartalékban lévő legokockákat, hátha valamelyik helyettesíteni tudja a hiányzó darabot. Na, a brainstorming is egy hasonló eljárás. Ha írás közben felvetődik egy világot rengető probléma, az író is hasonló módszerrel tud rá megoldást találni.

Ha brainstormingról beszélünk, fontos két kulcsfogalmat és az azok között feszülő ellentétet kiemelni. A brain dumping, ami ahogy a neve is mutatja, az agy egyfajta villám ürítése, az első gondolatok válogatás nélküli leírása, míg a brainstorming egy sokkal tudatosabb, mélyre hatoló folyamat. Ennek során az agyat egy adott problémára fókuszáltatjuk, és addig hagyjuk dolgozni a tudatalattit, amíg az elő nem rukkol a legjobb megoldással.

A brainstorming kulcsa a „mágikus kérdésekben” rejlik. A helyes kérdés feltétele arra az adott problémára fókuszálja a figyelmünket, amelynek a megoldására van szükségünk. A következő példával máris szemléltetem nektek, hogy mit is értek ezalatt:
 
Kérdés: Mit akar Béla elérni? – erre a kérdésre a válaszok elég unalmas megoldáshoz vezetnének. De ha helyette azt kérdezed, hogy: Mi a legmenőbb, amit elérhet Béla?, máris sokkal izgalmasabb ötletek jutnak majd eszedbe.
 
Ha pedig már tisztában vagyunk a brainstorming fogalmával és a mágikus kérdésekkel is szoros barátságot kötöttünk, jöjjenek is azok a tippek, amelyekkel sokkal könnyebbé és hatékonyabbá válik az ötletelés folyamata.    
 
             1. „Öt ötlet metódus”
Ez az eljárás papíron és digitálisan egyaránt elvégezhető, bár szerény véleményem szerint előbbi mindig célszerűbb választás ilyen jellegű háttérmunkákra, akkor is, ha ezerszer lassabb.
De hogyan is működik? Írd fel a lapod tetejére az adott problémát tartalmazó mágikus kérdést, és számozd meg az alatta lévő részt egytől ötig, majd kezdj el különböző variációkat írni az adott problémára. Amennyiben nem vagy elégedett egyik ötlettel sem, nyugodtan tovább számozhatod, egészen addig, amíg megleled a megfelelőt. Miért is hasznos ez? Az agyad hajlamos a lehető leglustább és leggyorsabb megoldást találni az adott problémára, de ezzel a módszerrel arra sarkallod, hogy igenis a dolgok legmélyére ásson, és a kincset érő ötletet a felszínre hozza. 
 
Amennyiben nem vagy elégedett a számozással, erre a metódusra egy másik variáció: állíts be egy időzítőt x időre, és azon az intervallumon belül kell minél több ötletet gyártanod. Ez a módszer azoknak javallott, akik nem kapnak agyérgörcsöt és három idegösszeroppanást a múló idő miatt. 
 
2. Elmetérkép/pók diagram/mind mapping
 
Bár sok neve van, de mind egy eljárásra utalnak. Nem kell szerintem bemutatnom az elmetérképeket, amiket szintén rengeteget használunk az élet számos területén.  Amennyiben nem vagy járatos bennük, rögtön el is magyarázom, hogyan kell használni őket :D
 
Vegyél egy központi kérdést/gondolatot és abból ágasztass kisebb-nagyobb buborékokat, amelyekbe ötleteket, gondolatokat írj bele. Ezeket aztán szintén még tovább ágasztathatod, egészen a végtelenig és még tovább. 
 
Elmetérkép készítésre számos applikáció létezik, de ez esetben is azt tanácsolom, hogy ragadj tollat és papírt, mert személyes tapasztalat alapján a kézzel írt sokkal jobb mindig. 
 
3. Coons methode
 
Magyar megfelelője ennek nincs ugyan, de ha elkezdem magyarázni, rögtön világos lesz, mi a fene is ez.  A fentiektől eltérően ez egy verbális brainstorming módszer, és egy partnert is igényel. Nem kell mást tenned, mint feldobod a problémád, és a partnereddel elkezdeni körüljárni azt. Nagyon fontos, partnernek nem szabad választ adnia a problémára, minden esetben neked kell, ő csak a különböző aspektusokból történő megvizsgálásában segédkezhet, esetleg apró kérdésekkel vezethet a megoldáshoz. 

4. Talk a tape

Ennek az angol neve egy fokkal már beszédesebb, mint az előzőnek. Ez a módszer a fent említett kis testvére is lehetne, ugyanis itt is beszélned kell, ezúttal viszont magaddal.  Vonulj el a ház egy csendes zugába, vagy menj sétálj egyet, dugj be egy fülest és beszélj (így talán nem egy diliházban ér a heuréka pillanat). Ha szeretnéd, nyugodtan rögzítsd az eszmefuttatásod, hogy később visszahallgathasd, és vagy hasznát vedd, vagy derülj egyet sherlocki képességeiden. 
 
5. Szabad írás
 
A sok-sok beszéd után evezzünk vissza az íráshoz! Ez az utolsó módszer, akárcsak a többi, pofonegyszerű. Ragadj tollat és egy gyönyörű noteszt vagy laptopot, és kezdj el  írni! Mindent, de tényleg mindent vess papírra, gondolkodás és hezitálás nélkül. És hogy meddig írj? Ez egy jogos kérdés, de a válasz csak rajtad áll. Állítsd be az időzítődet x időre, vagy állapíts meg egy adott oldalmennyiséget, amennyit írni szeretnél és vágj bele! Ami fontos és fent is hangsúlyoztam már, ne állj meg közben, egy pillanatra se.  

Ezt az öt módszert gyűjtöttem össze nektek, természetesen ennél milliószor több van, azokat is bátran használhatjátok, a lényeg, hogy hasznos legyen számotokra, és elérjétek a célotokat vele. 

Amennyiben nem okoz nehézséget az angol, és kíváncsiak vagytok a cikk forrására, a használt videót itt megtekinthetitek. 

A cikk végén pedig emlékeztetnélek még titeket, hogy megéri csatlakozni hozzánk és a közös íráshoz is, hiszen számos meglepetéssel és szuper tartalommal is készülünk nektek, többek között übercuki jelvényekkel, amelyekből az egyik a tiéd is lehet az első brainstormingsikeredért :D
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése