Motivációcsalogató és produktivitásnövelő tippek íráshoz

Hogy maradj motivált az írómaraton alatt? A nanowrimo emberpróbáló kihívás, különösen akkor, ha az embernek még nem alakult ki írói rutinja, illetve nem alkalmaz olyan trükköket, amelyekkel könnyen növelheti a szószámát. Gondoltad volna például, hogy az érzékeidet kihasználva, a saját elmédet becsapva könnyebben mehet az írás? Előfordulhat, hogy így még nem gondoltál rá, de már te is bevetettél ilyen trükköt. Az interneten számtalan tanács kering arról, hogyan legyél produktívabb, és hogyan maradj motivált. Ezért a következő tippek és trükkök közül lehet, hogy egyik sem lesz ismeretlen számodra, de most újra elgondolkodhatsz rajta, hogy kipróbálod-e valamelyiket.


📌 Egy sokak számára unszimpatikus tippel kezdek: akkor is ülj le írni, ha nincs kedved hozzá! A múzsára várva alig fog megszületni egy regény. Egy olyan író számára, aki nem csak a fióknak ír, el kell fogadnia, hogy az írást rendszeressé, szokássá kell tenni. Ez pedig azt jelenti, hogy akkor is neki kell fogni az írásnak, ha a múzsa valahol nagyon messze jár. A jó hír viszont az, hogy a hiedelemmel ellentétben nem feltétlenül a motiváció érkezik előbb, és az írás utána, hanem fordítva is működik: ha nekiállsz írni, egy idő után felbukkan a motiváció, felkarol, és viszi tovább a történeted. Csak át kell küzdened magad az első kb 20-40 gyötrelmes percen, és az írás be fog indulni – legtöbbször. Azonban ha az üres doksi bámulása túl hosszúra nyúlik, érdemes lehet szünetet tartani.

📌 Olvass cikkeket, blogokat stb. vagy hallgass podcasteket az írás témájában! Akár napi egy blogbejegyzés/podcast stb. is elég ahhoz, hogy az agyadat az írásra koncentrálja, emellett sokat tanulsz is. A legtöbb esetben az, hogy mások az írásról beszélnek, motiválttá fog tenni ahhoz, hogy írj!

📌 Legyen megszabott időd az írásra! Szinte mindenki küzd az időhiánnyal. A napok csak elrohannak felettünk, és könnyen ocsúdhatunk arra, hogy már megint eltelt egy hét, és mi nem írtunk semmit. Ennek kiküszöbölésére tervezd meg előre, mikor fogsz írni! Nano alatt ez elengedhetetlen.
Minden nap ugyanakkor, ugyanannyi időre le tudsz ülni írni? Többműszakban dolgozol, ezért A, B esetleg C hetekben tudsz gondolkodni? Vannak délutáni elfoglaltságaid pl kurzus, edzés stb., ezért naponta más-más időben tudsz írni? Gondold át, mikor van halaszthatatlan programod, és ennek megfelelően szúrj be napi egy hosszabb vagy több rövidebb írásszakaszt! Írd fel a naptáradba, vagy készíts külön írós időbeosztást! Aztán pedig vedd komolyan, és foggal-körömmel védd az íróidődet! Előfordulhat, hogy le kell mondanod néhány dologról, hogy beleférjen az írás az életedbe. Mi az, amit el tudsz engedni?



📌 Legyen egy megszabott helyed az írásra! Mindenkinél más és más, hogy hol tud produktívan írni. Van, aki az ágyban, van aki íróasztalnál, van aki a szabad ég alatt, és van aki könyvtárban vagy kávézóban. Találd meg, mi az, ami neked a legkényelmesebb! Ha az ágyban hamar kényelmetlenné válik az ücsörgés, akkor inkább szokj az íróasztalhoz! Ha íróasztalnál írsz, legyen rajta rend, és minél kevesebb olyan tárgy, ami elvonja a figyelmed! Próbáld ki a változatosságot, hátha pozitívan hat a produktivitásodra! Ha még nem tetted, mozdulj ki otthonról, írj könyvtárban, kávézóban, parkban stb! Csak ha odakint vagy, akkor figyelj oda, hogy ne fázz meg!

📌 Legyen egy olyan illatgyertyád, amit csak akkor gyújtasz meg, amikor írsz! Ez lesz az írás illata számodra a hónapban, és hamarosan az agyad összekapcsolja, hogy amikor ezt az illatot érzed, akkor írni kell. Sőt, hozni fogja magával az írási kedvet is!

📌 Ugyanezt megcsinálhatod egy tea- vagy kávéfajtával is! Vegyél egy olyat, amit csak írás közben ihatsz! Trükközz bátran az érzékeiddel, mert az agyat ilyen könnyű becsapni, hogy neked és ne ellened dolgozzon!

📌 Ígérj magadnak jutalmakat, amikor elérsz bizonyos szószámot! Úgy válaszd ki, hogy motiváljon, és tartsd be szigorúan!

📌 A kedvenc motivációs idézeteidet/gondolatokat tűzd ki valahova az írósarkodban!

📌 Emlékeztesd magad arra, hogy miért vágtál bele a nanóba, a regényedbe! Miért fontos neked ez a történet?

📌 Rakd jól látható helyre a moodboardod, vagy nézegesd gyakran! Segíteni fog hangulatba kerülni, és meghozza a motivációd!

📌 Legyen írós lejátszási listád! Vagy olyan számokból, amik segítenek koncentrálni, vagy kifejezetten olyanokból, amik illenek a regényed hangulatához! Hallgasd ezeket írás közben! Az agyad tudni fogja, hogy ha ezt hallod, akkor írnod kell, és a hangulatot, motivációt is meghozza!

📌 Most írsz, átírni később fogsz! Ne állj meg az elején, hogy újra és újra átírd a történetet, és később se pazarold erre az időt! Most a kreativitásé a főszerep, ne engedd, hogy a „belső szerkesztőd” beleszóljon a kreatív folyamatba. Majd átírod a regényed, ha kész az első kézirat.

📌 Ha teljesen magad alatt vagy, mert elkap az érzés, hogy, rettenetes, amit csinálsz, olvasd vissza a pozitív visszajelzéseket, amiket korábban kaptál az írásaidra! Ez emlékeztetni fog arra, hogy igenis tehetséges vagy, és az olvasók szeretik az írásaid.



📌 Mozogj! A mozgással több oxigén jut az agyadba, és ez felpumpálja a kreativitásod is!

📌 Tea, kávé és csoki! Ezek segíteni fognak felpörgetni az agyad, csak ne vidd túlzásba!

📌 Beszélgess írótársaiddal! Akár pozitív, akár negatív élményeidet szeretnéd megosztani, a közösségben hatalmas erő lakozik!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése