Kopácsi Krisztina - Fagypont


Kicsit bajban vagyok ennek a könyvnek az értékelésénél, hiszen annyira vegyes érzelmeket váltott ki belőlem, hogy nehéz azokat objektíven megfogalmazni, mégis megpróbálom a tőlem már megszokott módon elmondani, mit is gondolok róla. 



Ashley Hall, a fiatal lakberendező szerelméért két pasi is rivalizál, a jóképű Cameron és a nem kevésbé vonzó Ridge.

Míg az egyikük becsületesen játszik, addig a másikuk nem riad vissza a tisztességtelen eszközöktől sem.

Miközben ők Ashley szívéért versengenek, a lány családját súlyos csapás éri. Ashley-nek egyszerre kell megküzdenie a családi tragédiával, egy mogorva ügyféllel és a zűrzavarral, amit az álnok udvarló okoz.

Végül kiderül az igazság és a tisztességgel játszó fél elnyeri Ashley szívét. Ám a boldog befejezés csak álom marad. Fájó emlékek bukkannak fel a múltból, és egyre nyugtalanítóbb események zavarják meg mindennapjaikat. És amikor a meghittnek ígérkező hétvége végül rémálommá válik, már nem marad semmi kétség, valaki komoly fenyegetést jelent számukra. Az életük veszélybe kerül és csak magukra számíthatnak a havas hegyekben megbúvó, mindentől elzárt kis faházban.

Kopácsi Krisztina korábbi könyvét, a Sötét múlt című kötetet is volt szerencsém olvasni, így amellett, hogy a szerző újabb történetét olvashattam, valamilyen szinten össze is tudtam hasonlítani őket. Korábban azt javasoltam az írónőnek, hogy talán kevesebb eseményt kellene sűríteni egy kötetbe, és több időt fordítani a leírásokra, hiszen a Sötét múlt, aki esetleg olvasta már, tudja, egy abszolút cselekményorientált könyv, ahol csak úgy kapkodja a fejét az ember a történések körül. Az már bizonyos számomra, hogy az írónő teljesen erre a cselekmény alapú írásmódra van beállítva, és bár érezhetően többet foglalkozott a leírásokkal, úgy éreztem sokszor, nem a megfelelő helyen fejtette ki azokat, illetve az érzelmek mélységétől mintha egy kicsit ódzkodna. Bizonyos érzelmi síkokon olyan gyorsan átpenderültünk, hogy nem is tudtam átérezni igazán, míg egy esetleges tájleírásra sokkal nagyobb hangsúlyt fektetett, ami megjegyzem, nem probléma, hiszen valóban ez is szükséges az átéléshez, azonban hiányoltam kissé a mélyebb gondlatokat, érzelmi tölteteket. 

Mindezek ellenére azt gondolom, a szerzőnek megvan a megfelelő fantáziája ahhoz, hogy izgalmasan kialakított történeteket alkosson, s ha ezeken még dolgozik kicsit, akkor valóban körömrágósan izgalmas könyvek születhetnek. 
Az mindenképpen pozitívum volt számomra, hogy a főhősök között volt némi bonyodalom az elején, és nem omlottak egyből egymás karjába. 
Voltak fordulatok, melyeket előre ki lehetett találni, és voltak olyanok is, amik abszolút megleptek. Azonban itt jegyezném meg azt, hogy néhol olyan töltelékszereplőket, illetve eseményeket is véltem felfedezni, melyeknek vártam a történet felé kifejtett hatását, de ezek elmaradtak. Gondolok itt például Liam családi hátterére, melybe aprócska bepillantást engedett az írónő, azonban értelmet nem nyert (meglehet, hogy eme szálat egy másik kötetben kívánja felgöngyölíteni) Illetve ha már Liamnél tartunk, akiben egyébként sokkal több potenciál is lett volna, szívesen olvastam volna még a kapcsolatáról, a bizonyos hölggyel, kinek nem spoilerezem el a nevét, viszont annyira foggal-körömmel lett védve, hogy kíváncsi lettem volna, hogyan is alakult ez a kapcsolat végül. 

Ridge az abszolút női ideálként van feltüntetve, gazdag, jóképű, udvarias és határozott. Olyan karakter akikért bomlanak a női olvasók. Őt talán sikerült jobban megkedvelnem, viszont Ashley, főleg az elején, nagyon nem volt szimpatikus számomra. Nem tehetek róla, de ez az ösztönből jövő cinizmus a semmiért, ahogy bánt Ridge-al, miközben még az ég világon nem történt köztük semmi, ő mégis vérig volt sértve, bevallom ez számomra eléggé ellenségessé tette. Nem mondom, hogy később szimpatizáltam vele, de ez a tendencia kicsit javult ahogy jobban belemélyedtünk a történetbe, illetve bizonyos helyzetekben tanusitott bátorsága is javított a megítélésén. 

Nem tudnék kedvenc szereplőt kiemelni, hiszen nem kifejezetten kaptunk bepillantást a gondolataikba, a lelkükbe, így inkább csak pörgettem a lapokat, jöttek-mentek az események, hol lassabban, hol gyorsabban. Gyorsan lehetett vele haladni, mint már említettem a cselekmény orientált írásmód az írónő saját stílusa, mellyel az olvasót bele tudja vezetni egy olyan világba, ahol érdekli mi fog kisülni bizonyos elejtett mondatokból, eseményekből.

Rossznak semmiképpen nem mondanám, inkább amolyan könnyebben emésztgető, strandon olvasós, laza olvasmányként tudnám jellemezni. 

A vége cseppet összezavart, tetszett a csavar, viszont rengeteg logikai kérdést hagyott maga után. Maga a végjáték, vagyis a befejező jelenet úgy ahogy, de meg lett oldva, s nagyon tetszett, hogy ezt a végére hagyta a szerző, mert bár merült fel néhány kérdésem, de sok mindent meg is magyarázott, s visszagondolva a történet bizonyos jeleneteire, el is varrt bizonyos szálakat.  

A lovas szálnak örültem is meg nem is, bár ez csupán a saját hibámból adódik. Lovas családból származom, és nagyon sokáig űztem ezt a sportot. Talán ebből kifolyólag magukat a lovas filmeket sem szeretem, leginkább az abszurditásuk miatt, melybe kicsit az írónő is beleszaladt, de nagyon nehéz erről objektíven írni, főleg akkor, ha valaki kevésbé van benne. Ami kifejezetten tetszett, hogy a két testvér szöges ellentétével be is mutatta a tehetősebb családok gyermekeinek két típusát. Ez kifejezetten üdítő volt számomra, hogy volt a sikeres, a szülői ház adta lehetőségeket kihasználó, dolgozó egyén, és a másik, aki csupán a szülői segítségből él, s ezen nem is kíván változtatni. 

Összességében a kellemes szerelmi történetet kaptam, néhol krimi vonásokkal és izgalmakkal. Olyanoknak ajánlom a könyvet, akik szeretik, ha a cselekmény pörög, egymás után jönnek az események, némi érzelmi töltettel, de teljes mértékben a cselekményen van a hangsúly. 

Köszönöm a lehetőséget a szerzőnek, hogy olvashattam Ashley és Ridge történetét, és remélem, az elvarratlan szálakat, illetve a háttérbe szorított szereplők hátterét is megismerhetjük hamarosan, akár könyv, akár novellák formájában. 

A szerző következő regénye a Sötét múlt folytatása, Sötét gondolatok címmel november végén jelenik meg, melyet izgatottan várok. 










 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése