A karakterkidolgozás egy módja - a hazugság


Talán mindenki életében van egy pont, vagy éppen több, amely radikális változásokra sarkallja, amely teljesen megváltoztatja a gondolkodásmódját. Ez alól akármennyire is kitaláltak, karaktereink sem kivételek. Nekik is volt olyan, hogy a világot a lehető legrosszabb színében látták, ezáltal teljesen megváltozott a gondolkodásuk, a szemléletük, és ezentúl eme (legtöbb esetben) hazugságban élik tovább az életüket. Erre építve mutatok be nektek egy karakterkidolgozási módszert.

Ahhoz, hogy minél emberibb karaktert alkothassunk, szükséges ismernünk nemcsak annak jellemét, a jelenét és a jövőjét, hanem fontos a múltat is, legfőképpen azt az egy momentumot, amikor a karakter gyökeres változáson ment át, és kialakult a világról alkotott hamis szemlélete. Ennek a "hazugságnak" a szellemében döntéseivel elvágja magától folyton a boldogság lehetőségét.  Ennek felfedezésére a cikk végén nyújtok egy kis segítséget nektek. Előtte viszont lássunk néhány kérdést, ami segíthet megtalálni életét megváltoztató eseményt.

1. A jelenet, amikor... - ezt egészítsd ki azzal a jelenettel, ami elindította a szereplőt a hazugság kialakulásának útján.

2. Mit hitt a karaktered, amikor arra a színhelyre ment, és mennyire volt meglepve a végeredmény miatt? 

Ide kis segédletkérdések még: Mi az, amit elfogadott, hogy igaz, ebben a pillanatban? Mi volt az a gyermeki hit, amit ez a cselekmény beárnyékolt?  Ezzel együtt pedig meg is jegyzem következő tippként, hogy minél fiatalabb a gyerkőc, annál jobb :D Ugyanis tudományosan bizonyított tény, hogy a gyerekek 6-7 éves korukig képesek mindent elhinni bármiféle kételkedés nélkül.

3. Hogyan küzd a karaktered, hogy kitartson a régi hit mellett?

4. Mi a konklúziója és az új hite?

Itt fektess hangsúlyt arra is, hogy mi volt az a pillanat , amikor rájön, hogy egész eddig tévedett, és előjön az új "hit". Ugyanis ez természetesen sok minden mással együtt nem megy egyik pillanatról a másikra. Ez egy folyamat, ami nem éppen fájdalommentes, még egy gyerek számára sem. 


Amint kész vannak a válaszaid, nincs más hátra, mint írd meg ezt a jelenetet :D Ha pedig megvan, akkor legalább még két legalább ilyen horderejű jelenetet, ugyanis az egész élete során hozott döntéseit, nem csupán egy esemény folyásolja be, hanem nagyon is sok. Persze az összeset nem muszáj papírra vetni, max akkor, ha nagyon-nagyon sok időd van. Ezt a folyamatot pedig érdemes elvégezni az antagonistádnál is, ha akad, ugyanis nagyon izgalmas leghet, ha ő nem sokban különbözik a főhősödtől, csupán annyiban, hogy az adott problémára más megoldást talált. 

Miután ódákat zengtem a karakterek életét meghatározó nagy "hazugságról", most nyolc egyszerű lépésben bemutatom neked, hogyan is találhatod meg számukra, és dolgozhatod ki részletesen.

Első lépés: Találd meg a történeted fő témáját (üzenet, mondanivaló, igazság)

Más néven a történet igazsága, hiszen sok mindenről szólhat a történeted, de csak egy dolog van, ami a csúcson áll, na neked erre van szükséged. 

Ismét hoztam néhány kérdést neked, ami segít megtalálni a keresett igazságot. Ezeket, mint minden mást, a karaktered nevében válaszold meg :D

  • Milyen változást látnál szívesen a világban? 
  • Mi az az igazság, amit egy ház tetejéről kiáltanál a világba?

Második lépés: Fordítsd meg az igazságot, és készíts belőle hazugságot - ebből válik majd a karaktered "hazugsága" 

Harmadik lépés: Kérdezd meg magadat - Mi történhetett a karakterem múltjában, ami arra késztette, hogy elhiggyen egy ilyen dolgot? 

Negyedik lépés: Kérdezd meg magad - Mennyire elégedetlen a karakterem az életével napjainkban, ha még mindig ennyire magkacsul hisz ebben a hazugságban?


Ötödik lépés:
A hazugságuk alapján kérdezd meg a karakteredet, hogy mi az, ami boldoggá teszi őket.

Hatodik lépés: Milyen lépéseket tudna tenni a karaktered, hogy aktívan folytassa útját a céljához? (ez a kérdés elvezet a cselekményhez is )

Hetedik lépés: Tisztázd, hogy mi a motiváció, a cél és a cselekmény. A motiváció a hazugsága befolyása alatt fog állni, a cél az, amiről azt hiszi boldog lesz tőle. És a cselekmény az eseményeket takarja, amik megtörténnek a regényben.

Nyolcadik lépés: Hagyd, hogy ez vezesse a sztorit előre!!

Ehhez a ponthoz tartozó szent ábra valahogy így nézne ki matematikai relációs jelekkel, ha már félig matek-infós osztályba járok:

hazugság > motiváció > cél > cselekmény

A bejegyzéshez használt forrás anyagaimat itt és itt megtekinthetitek. És ahogy az előző cikkemben, úgy itt is emlékeztetlek titeket a szuper jelvényeinkre, amiket nem csak a brainstormingért, hanem a karaktered kidolgozásáért is kaphatsz! :D Azonban nem kell sietned, mert lesznek még karakterkidolgozással kapcsolatos posztjaink.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése