Szilágyi-Kiszler Adrienn: A napfény hangja


Mindenki álmodik a hírnévről. Mindenki titkon szeretne ennek a kegyetlen világnak a része lenni, bele sem gondolva abba, hogy mi vár ott rá. Hollywood nem egy barátságos hely tele menő hírességekkel, ahogy azt sokan hiszik, sztárjaink élete pedig nem csupa csillogás. Senki nem beszél a dolog sötét oldaláról. Minek tenné az ember? A fényűzés megbabonázta és nem lát át a függönyön.
 
Ki ne akarna híres lenni? De hajlandó vagy megfizetni az árát? Képes vagy csendben és mosolyogva tűrni a megalázást? Eltudnád viselni, hogy minden lépésed kamerák kereszttüzében éled? Barátok csak addig vannak, amíg híres vagy és gazdag, a titok fogalma pedig egy nemlétező dolog ebben a világban. Nincs őszinteség, nincs bizalom. Mindenki egy képet fest magáról, a csillogás álarca mögé bújik, miközben a felszín alatt haldoklik. Így is vállalnád, hogy híres leszel? Képes lennél elviselni a vállaidat nyomó terhet és felelősséget?

Szilágyi-Kiszler Adrienn A napfény hangja című kötete ennek a világnak a sötét oldalában enged bepillantást. Az írónő első regénye 2020-ban debütált a Newline kiadó gondozásában. Május hónapban pedig, a HazaÍróknál a hónap könyvének választottuk. Korábban egy videó is készült róla a Youtube csatornánkra, amelyet itt találsz. 
 
Adrienn regénye nem szimplán kívül esett a komfortzónámon, hanem egyenesen egy másik bolygón volt. Ennek ellenére imádtam! A maga könnyedsége, a karakterek tökéletlen tökéletessége és ennek a világnak a nyers bemutatása engem teljesen levett a lábamról.  
 
Történetünk főszereplője Audrey Rose Parker, aki frissen diplomázott és álma, hogy zenei menedzser lehessen. Miután elbukta a torontói pozícióját, barátai meghívására úgy dönt, LA-be költözik. Kezdetét veszi számára a nagybetűs élet, híres zenész barátaival az oldalán a média kereszttüzébe kerül. A kérdés már csak az, hogyan birkózik meg ezzel a hirtelen jött hírnévvel és a No Reason zenekarral való kapcsolata vajon kibírja-e ezt a költözést? 
Audrey karaktere számomra nagyon megragadó volt. Bírtam, hogy ilyen belevaló csaj, aki nem fél belevetni magát az életbe és akár olyan dolgokat is kipróbálni, ami már az illegalitás határát súrolja. Ez nagyon imponált nekem, bár meg kell hagyni, néhol ő is tudott hajtépős momentumokat okozni az attitűdjével. De ember és könyvkarakter - jó, kivéve, ha te egy görög félisten testű Harry Styles vagy valamelyik ff-ből - nincs hiba nélkül, így ez felett simán szemet lehet hunyni. 
 
És talán pont ebben rejlik a könyv egyedisége. Az írónő nem próbál egy olyan világot festeni, ami tökéletes, mindenki szupergazdag és boldog, szabadidejében pedig egy kis angyal. Adrienn szembemegy a sztereotípiákkal és bevállal olyan témákat is, amikkel eddig, - főleg ilyen jellegű olvasmányokban- nem találkoztam. 
 
Nem akar áltatni minket, elhitetni velünk, hogy a hírességek élete csupa csillogás. Belátást enged a kapcsolatok mélyébe, megmutatja, hogyan  alakulnak a barátságok, szerelmek egy ilyen közegben. Nagy hangsúlyt kap Audrey lelkivilága és gondolatai, amelyeken keresztül megismerhetjük, milyen is ,,egyszerű emberként" megélni a hírnevet. 
 
A mű üzenete talán az, hogy ne ítélj elsőre. Ne higgy a szemfényvesztésnek, mert a csillogás mögött nem egy megtört lélek lakozik. Ne félj a változástól, mert az nem minden esetben negatív. És bármit hoz is az élet, bárhova is sodor, sose feledd, ki vagy, honnan jöttél és kik a barátaid. Az igaz barátaid akkor is melletted lesznek, ha a világ porig ég körülötted vagy ha éppen te magad égeted fel. 
 
Szívből ajánlom ezt a kötetet, akik egy könnyed és humoros olvasmányra vágynak és imádják a zenés/bandás történeteket. A regény garantáltan kielégíti az éhségüket, sőt valami olyan pluszt is tud nyújtani, amivel én eddig nem találkoztam ilyen regényekben. 
 
A kötet itt beszerezhető
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése