Petróczki Kitti - Lujzi élete

Lujzinak nincs arca. Lujzi te vagy, Lujzi én vagyok. Ez a kötet nem egy szerző által kreált, a föld felett lépdelő jól megírt sztori. Ez maga az élet. A mi életünk, a törtetők élete. Néhol felsikoltottam, néhol elborzadtam, de minduntalan rá kellett jönnöm, hogy Lujzi mi vagyunk. Emberek. Ki így, ki úgy, de mi éljük meg az életet. S ha odafigyelünk a másikra rájövünk, hogy mind ugyanazt az életet éljük, csak más köntösbe bújtatva. Mindannyian az álmainkért és az önmegvalósításért küzdünk, szeretetre vágyunk és fájdalmakkal harcolunk. Mindannyian élünk úgy, ahogy Lujzi tette.

Nem mindennapi kötet ez. Kezdve a már elején felvezetett QR kódos rendszerrel, amely szerintem zseniális ötlet. Ugyan kivesz kissé az olvasás lendületéből, ha rákeresel a zenére, melyet a kód rejt, de figyelmen kívül is lehet hagyni, vagy esetleg utólag, az utolsó QR kóddal végig hallgatni a kötetben található zenéket.
Tulajdonképpen Lujzi naplóját olvashatjuk, visszaemlékezéseit. Nem az a szokásos történet szálakat felölelő regény. Lujzi most a barátod, aki leült veled szembe egy üveg borral, szép lassan feloldódó gátlásokkal és elmeséli neked az életét. Te pedig hallgatod őt. Érdeklődve, megértve, s olykor nem értve. De ő Lujzi, az új barátod. Aki már veled marad örökre, mert Lujzi szépen lassan alattomosan te leszel. Mindannyian keressük a megértést az életben, de rá kell jönnünk, hogy senki nem ért igazán minket, csak saját magunk. És ehhez is rögös út vezet, hogy mi magunk is megértsük mi is zajlik az elménkben. Külsőségekből várjuk a motivációt, az értéket, holott mindezek bennünk élnek. A saját motivációnk, a saját értékeink. Minden más ember csak a saját igazát keresi benned. De nem baj ez, hiszen így alkot egy egységet a világ.
Lujzit bevonnám a középiskolás tananyagba, és nem azért, mert vetekszik esetleg egy Antigonéval vagy egy Édes Annával. Lujzit azért vonnám bele mert mai, igazi. Ápolhatjuk a régi eszméket, sőt kell is, hiszen mindez hozzánk tesz valami értékeset. De a mai világgal is haladni kell, s Lujzi a mai tinik nyelvén beszél. Nincsenek benne hatalmas megfejtendő mondatok, nincsenek benne erőszakos filozofálásra késztető momentumok. Egyszerű, egyedi, mai, 21 - századi. Azoknak kik nem értik még a saját világképüket, a saját gondolkodásukat útmutatást jelenthet Lujzi. Megmutatja, hogy nem velük van a probléma, egyszerűen csak a fejlődésnek az állomásai ilyenek. Néhol fájnak, néhol összetörnek, néhol nem értjük, de mindig mi vagyunk azok. El kell fogadni, feldolgozni és ezekből a téglákból építkezni. Mindaddig, amíg ki nem alakul az a vár, az az erőd, melyek mi vagyunk, a személyiségünk, a lényünk.
Nem mondom, néhol elvesztem a nevek áradatában. Akadt, hogy erősen vissza kellett emlékeznem most ki is ugrott ismét a képbe. De pont ilyen az mikor egy barátnővel beszélget az ember. És Lujzi a barátod. Lujzi te vagy. Ülj le egy pohár borral, és hallgasd meg Lujzi történetét. Biztos vagyok benne, hogy te is barátra találsz. Ahogy én is.
Nem tökéletes könyv, de hát az élet sem tökéletes. Csupán igyekszünk kihozni a legjobbat a lehetőségeinkből. Mert minden nap úgy kell felkelni, hogy „az élet szép”.
Köszönöm az Írónőnek a lehetőséget, hogy olvashattam a könyvet.

Petróczki Kitti Hivatalos Írói Oldal

Smaragd Kiadó


A könyv adatlapja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése