Varga Erzsébet - Kaméleon és Tulipán királylány

 Leírás:
A könyv izgalmas, olvasmányos urban fantasy stílusban írt krimi, mely két fő részre, a Kaméleonra és a Tulipán királylányra tagolódik. Főhősei, Vali, az alakváltó lány, és Áron, a bátor és nagyon emberi nyomozó válásuk után próbálnak új életet kezdeni, ám útjaik ismét keresztezik egymást. Szerencsére félelmetes ellenségeik legyőzésében nagyszerű barátaik is segítenek.
Vajon újra egymásra talál-e Vali és Áron? Leona, az igazságügyi miniszter asszony megússza-e az ellene szőtt ördögi tervet, vagy Demóna, a katatón állapotba került Tulipán királylány gyilkos vagy áldozat?


Varga Erzsébet regényét egyelőre csupán e-könyv formában szerezhetitek be a Holnap Magazin webáruházából.
Mi vár rád ebben a történetben? Nyomozók, rendőrök, egy különleges képességekkel rendelkező lány, egy sorozatgyilkos, egy pedofil, egy korrupt rendőr, fenyegetés, zsarolás, tettesek, áldozatok, és még sok más. A könyv két nagyobb részre tagolódik, ahol a konfliktus eltérő, de a szereplőgárda egy része megegyezik. Az első rész, a Kaméleon című, Valiról szól, arról a lányról, aki képes megváltoztatni a külsejét. A regény nagyon fontos kérdéseket feszeget: Érdemes-e megváltoznunk azért, hogy szeressenek? Ha éveken át mindenkinek azt az arcunkat mutatjuk, amelyiket a leginkább látni akarja, és elveszítjük önmagunkat, boldogok lehetünk? Ki vagyok én, ha bárki lehetek? Vali egyszerre mindenki és senki. Szomjazza a szeretetet, de sosem kaphatja meg, ha nem változik vissza önmagává. Hiszen akkor nem őt fogják szeretni, hanem csak egy arcot, amit visel.
Egy ilyen képesség önmagában véve is veszélyes a személyiségre nézve, azonban akár az életébe is kerülhet. Hiszen gonosz, önös célokra használva olyan eszköz, amivel szinte mindent megkaphat az, aki birtokolja. Valit pedig csapdába is ejti egy bűnöző, aki a lány képességét kiaknázva akar meggazdagodni.
A Tulipán királylány már összetettebb, és komolyabb témákat boncolgat. Itt több gyilkosság is történik, és szinte mindenkinek veszélyben forog az élete. Ebben a részben hőseinknek egy sorozatgyilkossal és egy pedofillal kell megküzdeniük.
Nehéz a könyvről spoilermentesen írni, egyrészt rövidsége miatt, másrészt azért, mert egymást érik az események, valóban egy pörgős, izgalmas krimiről beszélünk.

Úgy érzem, a könyv néha nincs tisztában a korcsoportjával és a zsánerével sem. Az egyik oldalon meseszerűen fogalmaz, tinilányok flörtölését utánozza, és cukormázas a romantikája, a másikon káromkodnak és véresen gyilkolásznak, a két stílust pedig meg sem próbálja összebékíteni. Emellett a nyelvezeten érződik, hogy a szerző még nem gyakorlott az írásban.
Varga Erzsébetnek azonban remek a fantáziája, a történetalkotása kellően kreatív, egy igen összetett történetet/történeteket kaphattunk tőle. Ezért úgy hiszem, hogy jobbnál jobb írásokat olvashatunk még a tollából.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése