Buótyik Dorina - III. Amenemhat rejtélye

Buótyik Dorina története egy izgalmas és érdekes kalandregény. A könyv nem túl hosszú, és kevés szereplőt mozgat, ezáltal nagyszerűen lehet követni az eseményeket, pedig szinte minden oldalon felsejlik egy titok, egy kérdés, vagy egy újabb rejtély, ahogy kalandoraink egyre közelebb jutnak III. Amenemhat fáraó rejtélyének megfejtéséhez.


Adott Gracie, egy egyiptológus a British Múzeumból; az ő asszisztense, a kissé habókos Louis; titkokat hordozó nagybátyja, Adam; David, a nagymenő, "ami a szívén az a száján" srác, akit pont e tulajdonsága miatt nemrég kirúgtak riporteri posztjából; Ahmed, az Egyiptomi Nemzeti Múzeum alkalmazottja, egyben Gracie barátja, aki segíti a többiek nyomozását; Rania, az eltűnt egyiptológus illetve Lara Nazira, a titokzatos és gyanús archeológus.

Rania, aki összerakott és megszervezett egy nagyszerű tárlatot az Egyiptomi Nemzeti Múzeumban, érthetetlen módon a tárlatvezetés előtt pár nappal egy felmondólevelet hagy Ahmed asztalán, és később senki sem tudja elérni őt. Ahmed Gracie-t kéri fel, hogy tartsa meg a tárlatot, ezért a lány asszisztensével, Louisszal Egyiptomba utazik, véletlenül pont azzal a járattal, amivel David, az exriporter is, azzal az egyszerű céllal, hogy megnézze a piramisokat. Aztán az események bepörögnek. A tárlat után Gracie összefut a bazárban nagybátyjával, aki zaklatott lelkiállapotban átadja a lánynak rajzokkal és titkosírással teli naplóját, miközben homályos utasításokkal és figyelmeztetésekkel látja el őt. A csapat így belekeveredik III. Amenemhat rejtélyébe, a napló segítségével titkos alagutakra és rég elveszettnek hitt ékszerekre bukkannak, melyekről kiderül, hogy többek is, mint puszta ékszerek, valamint egyéb egészen elképesztő dolgokra lelnek a piramisok mélyén. Például egy másik világra. A kalandorok igyekeznek felgöngyölíteni a szálakat, de csak egyre több kérdőjelre és megmagyarázhatatlan dologra bukkannak. A végére azonban minden a helyére kerül, Gracie-ék megoldják a rejtélyt.


A III. Amenemhat rejtélye egy nagyszerűen megkomponált mű, az események logikusan követik egymást, de azzal, hogy az írónő több megoldási lehetőséget is felvet a történet folyamán, mégsem lehet kitalálni a könyv végét. Különösen tetszettek azok a nyomok, amiket Adam hagyott Gracie-nek a naplón kívül. Nagyon kreatívak.

Ajánlom azoknak, akik szeretik a rövidebb történeteket, a kalandregényeket, a krimit, a low-fantasyt/portál fantasyt, vagy akik szeretnének egy távoli, egzotikus országba utazni a könyvek lapjain.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése