C&H Projects - "Szerettünk volna egy olyan irodalmi kezdeményezést, aminek a neve biztos garanciát jelent a jövőben mind az íróknak, mind az olvasóknak arra, hogy egy színvonalas novelláskötetet tartanak a kezükben."

   



Mutatkozzatok be kérlek külön- külön, mint szerzők, mint alapítók. Kik is vagytok ti, akik megálmodták a C&H Projectet?

Miriam Z. Chapelle vagyok, a projekt nevéből a „C” betű. Realista, romantikus-erotikus, LMBTQ történeteket írok többnyire, de szeretem kipróbálni magam a különféle zsánerekben, a Bújj-Bújj című antológiában például egy horrornovellát olvashattok tőlem. Wattpadon is megtalálható néhány írásom, valamint The Untamed fanficet, amik közül az egyik húszezres megtekintettségnél jár. Imádom ezt a sorozatot.

Eredetileg egyébként szociális munkát végeztem, majd interkulturális pszichológiát&pedagógiát és van egy bölcsész diplomám is. Nagyon szeretek tanulni, az egyetemi évek alatt azonban az írás háttérbe került. Az utóbbi két évben kezdtem el tudatosan írástechnikai cikkeket, könyveket olvasni, a legkülönfélébb irodalmi pályázatokra jelentkeztem, éppen azért, hogy kimozdítsam magam a komfortzónámból. Azt hiszem, sikerült, ez alatt a rövid idő alatt sokkal többet fejlődtem, mint az azt megelőző évek alatt, amíg csak a fióknak írogattam.

Bekerültem a Stigma című antológia szervezésébe, amely után vegyes érzésekkel ugyan, de hasznos tapasztalatokkal felvértezve fogant meg bennem a gondolat, hogy szeretnék több antológiában is részt venni, nem csak íróként, hanem szervezőként is. Nos, ez lett a C&H.




Alex L. Hooper vagyok, a ,,H”. Főként fantasy zsánerben alkotok new adult történeteket, de közel áll hozzám a pszichothriller is. Szervezőként és íróként részt vettem a Stigma projektben, illetve a most júniusban megjelent Gyermektelenül című antológiában is szerepel az egyik novellám. Továbbá lehet tőlem olvasni Wattpaden és az Aranymosás Irodalmi Magazin oldalán is.

2018 óta foglalkozom komolyabban az írással, azóta folyamatosan tanulok, fejlődöm.

Bennem is a Stigma szervezése után ötlött fel a gondolat, hogy – a hibákból tanulva – szeretnék részt venni további antológiák létrejöttében.


 Mi az a C&H Projects?

Az írói neveink kezdőbetűjét használtuk fel: Chapelle&Hooper. Olyan projekteket, könyveket takar, amik kiadását mi szervezzük meg. Facebookon és Instán is megtalálhatóak vagyunk.


Miért hoztátok létre? 

Szerettünk volna egy olyan irodalmi kezdeményezést, aminek a neve biztos garanciát jelent a jövőben mind az íróknak, mind az olvasóknak arra, hogy egy színvonalas novelláskötetet tartanak a kezükben. Az a tapasztalatunk, hogy hiába a jó ötlet, hogy írjunk együtt, ha nincs mögötte egy precíz, minden munkafolyamatot szívügyeként kezelő csapat, akkor a végeredmény közel sem lesz olyan, mint amilyennek az elején képzelték a résztvevők. A szerzők meghívásától kezdve a novellák szerkesztésén, korrektúrázásán át a borító megtervezéséig minden lépésre hangsúlyt fektetünk, és vagy mi végezzük el vagy olyan személyt bízunk meg vele, akiről tudjuk, hogy minőségi munkát végez.

 Miért ezt a témát választottátok első kötetnek? Meséljetek kicsit róla.

Olyan zsánert kerestünk, ami sokakhoz közel áll, ami kicsit kiszakítja az embereket a nehézségekkel teli, fáradt hétköznapokból, és amiben sokféle történet megfér egymás mellett. A kötetben egyaránt szerepel realista, fantasy, misztikus-romantikus írás. Vannak köztük könnyed, szórakoztató olvasmányok és szívszorító, a lelkünket felforgató történetek is. Aki igényes, erotikus novellákat olvasna, szintén megtalálja a neki megfelelőt a könyvben.

Terveztek további antológiát?

Igen, több másik antológia is várható a C&H Projects szervezésében, valamint terveink közt szerepelnek még irodalmi pályázatok is, melyek ingyenes e-book formátumban lesznek olvashatók.

Hogyan lehet bekerülni hozzátok?

Szívesen vesszük a jelentkezőket, már most kaptunk megkereséseket olyanoktól, akik szeretnének benne lenni a következő antológiánkban.

Érdemes elmondani, hogy antológiánként válogatjuk be a szerzőket, hiszen nem mindenki tud és szeret különböző zsánerekben írni. A Sssh! kötet szerzői gárdájából sokan vannak, akikkel szívesen dolgoznánk együtt a jövőben, de természetesen új emberek is biztosan be fognak kerülni a következő kötetünk csapatába.

Mi a fontos számotokra egy történetben?

Legyen olyan erős hangulata, hogy azonnal behúzza az olvasót. A jó ötlet mellett fontos a megvalósítás, átgondoltság.
A téma mindegy is, bármiről lehet jó novellát írni, legyen atmoszférája, az egyedisége.

 
 Kikkel dolgoztok együtt?

Szerzőink közt szerepelnek már ismert, publikált szerzők is, mint a [bekezdés]-díjas Pataki ikrek, illetve olyan feltörekvő, roppant tehetséges alkotók, mint Szilágyi Heléna, Sárközi Nilla, Este llIvy… és még sokan mások. Nem spoilereznék többet, a C&H Projects oldalára úgyis felkerülnek a következő hetekben az írói bemutatkozások.

Nagy Renáta (Rainy Art) készítette el a csodálatosan szép borítónkat, amit már alig várunk, hogy felfedhessünk az olvasók előtt is, illetve Szilágyi Heléna rajzolt illusztrációkat az egyes novellákhoz. Mi vagyunk a kötet kiadói, a terjesztést pedig a Smaragd Kiadó intézi nekünk.

 Nagyon sokat segít az előkészületekben és a szövegek szerkesztésében, átnézésében Monos Anett.

 Mik a hosszútávú terveitek?

Írni, írni…megjelenni. Szeretnénk minél szélesebb körben ismertté tenni a C&H Projects nevét, és bízunk benne, hogy az első kötetünk után az olvasók bizalmat szavaznak nekünk ahhoz, hogy további projekteket hozhassunk tető alá.

Természetesen mi is és az íróink is folytatjuk emellett az önálló munkásságukat.

Miriam: Párizstól keletre című LMBTQ regényem kiadói gondozásba került, és várhatóan év végén fog megjelenni.

Alex: Én jelenleg egy NA fantasy történetem átírásán dolgozom, amit remélhetőleg a közeljövőben olvashattok. 

 Mit gondoltok a hazai irodalmi összefogásról? Hogyan látjátok? Tudnak a szerzők együtt dolgozni vagy még mindig inkább a farkas törvények uralkodnak?

Miriam: Személy szerint elég alkalmazkodó típus vagyok, így mondhatni bárkivel együtt tudok dolgozni, akinek azonosak a céljai és nem gáncsol el az út során. Szeretek kimaradni a belső harcokból, de tudom, hogy sajnos akadnak összezördülések, még egy olyan szűk közegben is, mint a magyar írók közössége. Azonban azt gondolom, a többség nyitott az összefogásra és félre tudja tenni az ellentéteket, ha arról van szó, hogy egy fontos ügyért együtt kell dolgozni. Ebben tagadhatatlan érdeme van a HazaÍrók csapatának is.

Alex L. Hooperrel egy írós csoportban ismerkedtünk meg, és elmondható, hogy egy borzasztó mérgező légkörű szervezés hálójából keveredtünk ki úgy, hogy nem csak jó munkakapcsolat, de barátság is kialakult közöttünk. Szerintem ha valahol, hát az irodalmon belül bármi lehetséges, csak néha az írók is elfelejtenek hinni a tündérmesékben.

Alex: Úgy gondolom, fontos az irodalmi összefogás, mert sokat tudunk tanulni egymástól. Sosem éreztem azt, hogy ha egy író sikereket ér el, az rám negatív befolyással lenne, de azt már tapasztaltam, milyen jó dolgok sülnek ki egy-egy összefogásból. Nagyon nehéz a megjelenés, a boldogulás, és sokat segít, ha valaki mögött egy támogató közösség áll.

C&H Projects


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése