É.Tóth Judit - bőréhség

 



„egymásra pakoltunk mindent –

egy percig bírtuk a terhet

majd szoborrá dermedve vártuk

hogy a csönd kettétörjön minket…”



Első körben szeretnék tisztázni egy fogalmat, mely szorosan kapcsolódik a kötethez, hiszen jobbára ilyen írásokból tevődik össze, ez pedig a haiku.

"A haiku egy 13. századból származó japán versforma és műfaj.

A haiku versformát követő versek három sorból állnak, amik 5, 7 majd 5 morából (magyar nyelvben szótagból) épülnek fel és nem feltétlenül rímelnek."

Forrás: lexiq.hu



É. Tóth Judit munkássága nem volt ismeretlen számomra. Már régóta követem őt a közösségi média felületein, akkor még Egy elképzelt könyv néven volt jelen. S valóban, Judit elképzelte, a könyv pedig itt van, teljes valójában. És micsoda páratlan kötet ez. Kicsi, rövid, de annál hangosabb a maga néma sikoltásaival, érzékenységével, döbbenetével és meghatóságával.
Judit rövid, tömör versei és haikui a bőröd alá másznak, beleférkőznek a tudatodba és megtelepszenek ott. Olyan dolgokról ír, melyeket mindannyian sajátunknak érezhetünk. Mondhatnám azt is, hogy modern köntösbe burkolt horoszkópok ezek a kis versek. Segítenek emlékezni, feldolgozni, remélni.
Szerettem volna kedvencet választani, de nem tudok. Minden sornak megvan a maga varázsa, egyedisége, tartalma.
Örülök, hogy Judit kitartott az elképzelése mellett és nem hagyta a közösségi média felületein elkallódni ezeket a kis anekdotákat, így az olvasók egy kötetben élvezhetik, adott napokon fellapozhatják és elmélkedhetnek. Mert ezen a köteten van mit elmélkedni, az biztos.



„ olcsó pólóra

írt életbölcsességekkel

verem át magam”




A könyv egyszerű, vektor képekkel illusztrált, amik önmagukban is sokatmondóak, és mély tartalmat közvetítenek.

Erre a modern verseskötetre  azt hiszem, szüksége van a rohanó világnak. Egy pillanatra megállni pár sor felett, ízlelgetni, végig gondolni, aztán menni tovább. Egy cseppnyi kikapcsolódás, egy cseppnyi gondolat, az amúgy is háborgó tengerben. Valami, ami két szóval szed darabokra, majd rak össze újra.

"súgd meg a titkod -

színezd ki üres lelkem

a bizalmaddal"

É.Tóth Judit

Bőréhség

 Grafika: Kaprinyák Dóra

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése