Menü

Gyermektelenül antológia

 A Gyermektelenül című antológia a Stílus és Technika által indított Érzékeny téma sorozat első kötete. A sorozat a társadalmat és az egyént érzékenyen érintő témákat dolgoz fel. 


Abban a megtiszteltetésben lehetett részem, hogy a Gyermektelenül című antológia tiszteletpéldányainak egyik tulajdonosa lehettem, mely a Stílus és Technika Érzékeny téma sorozatának első kötete. Társadalmunk egyik fő vita témája a gyermektelenség, mint a tudatos, mint az egészségügyi problémákon alapuló okokat vesszük is számba. 

Be kell vallanom, egy idő után már nyomta a lelkemet a kötet, hiszen szülőként talán érzékenyebben érint a téma, mint másokat. Mindig is azt hangoztattam és a mai napig vallom is, hogy a tudatos gyermektelenségről mindenkinek joga van dönteni, és nincs értelme külső nyomást gyakorolni azokra, akik nem szeretnének a szülővé válás útjára lépni. Társadalmunk bevett szokása ez, hogy egy bizonyos kor után tudatosan vagy akár tudat alatt lelki terrorban tartják azokat, akik még nem váltak szülővé. Szándékosan használom folyton ezt a kifejezést, mert úgy vélem, a szülővé válás egy érzelmi síkon alapuló döntés, még a gyermek vállalása csupán tudatos, erkölcsi normáknak való megfelelési kényszer. Ezért is mondom azt, hogy egy gyermeket akarjunk, ne vállaljunk. Nagyon jól mutatta be a kötet azt, milyen is ez a nyomás, és milyen bosszantó tud lenni, mikor valaki minduntalan ezt hallgatja, figyelmen kívül hagyva az ő saját akaratát. 

Az egészségügyi problémákon alapuló gyermektelenség természetesen teljesen más kategóriába tartozik. Ez sokkal fájdalmasabb és érzékenyebb téma, míg a másik inkább bosszantó és idegőrlő. Több novella olvasása közben facsarodott össze a szívem, leginkább ott, ahol nem a tudatosságon alapult a probléma. El sem tudom képzelni azt a fájdalmat, amit ilyenkor érezhet egy nő, akinek minden vágya az, hogy anyává válhasson. 

A kötetben, az én meglátásaim szerint, voltak erősebb illetve gyengébbre sikerült novellák. Akadt, ami jobban kiemelkedett a többi közül és volt olyan is. ami felett csupán átsiklottam. Nem szeretném ezeket külön emlegetni, hiszen a kötet teljes egészében közvetít egy üzenetet. Én egy olvasatra pörgettem végig a lapokat, ami talán nem a megfelelő szisztéma a kötet olvasásakor. Itt is, mint alapjáraton az érzékeny témákkal foglalkozó antológiáknál, úgy gondolom, kellenek hatásszünetek, hogy az ember fel tudja dolgozni az ott látottakat, olvasottakat. 

A kötet megjelenése után talán mindkét tábor megnyugvásra talál egy kicsit, akár lelki támogatásról, akár meggyőződésről legyen szó. Remélem hogy eléri a célját, és méltán lesz a neve érzékenyítő antológia. 

A  kivitelezése nem tetszett kifejezetten, nem volt túl kényelmes a fogása olvasás közben. Egy kicsit kisebb forma sokkal komfortosabb tartást és olvasási élményt nyújtott volna. A borító sem ragadta meg a tekintetemet, ennél hatásosabbat is el tudtam volna képzelni hozzá. 

Kettő novellát mégis ki szeretnék emelni a többi közül, ez pedig a két utolsó írás lenne. Mind a kettőt egy olyan történetnek tartom, melyért azt mondom, hogy kár. Kár, hogy csupán novella formájában jelent meg, mert egy olyan világ felépítését tárják a szemünk elé amit érdemes lenne bővebben kifejteni. Ez a két történet, jócskán kitűnik a többi közül. 

Alex L Hooper - Egy végzet kezdete című novellája, kicsit számomra Margaret Atwoot - A szolgálólány meséje című kötetet idézte fel, egy kis Beavatott beütéssel. Éreztem a szerzőn egyfajta dacot, a végkifejlettnél a jelen helyzetre való tekintettel, de ez lehet csupán belemagyarázás, a mostani életünkbe is. Mindenesetre egy olyan világ rendszert épített ki ami szerintem nem ebbe a kötetbe lett volna való, sokkal inkább egy külön könyvet szentelni neki. Kicsit furcsállottam is, az előző novellák után egy ilyen történetet olvasni elég nagy döbbenet volt. Mindenesetre így is hatalmas élmény volt számomra, és szívből gratulálok a szerzőnek. 

Füzes V. Polda - Amerre nem szállnak gólyák című novellája pedig azt gondolom, a tökéletes végszava volt ennek a kötetnek. Nekem abszolút kedvenccé avanzsált, a maga sokat mondó, sorok között megbúvó történetével. Ezt a sztorit is, szívesen olvasnám, hosszabb, jobban kifejtett formában, mivel azt gondolom sok lehetőséget hagyott benne az író, amiből egy sokkal kerekebb történet is kialakulhat. 

Mindenesetre, örülök neki hogy olvashattam és köszönöm a bizalmat, és minden szerzőnek szívből gratulálok. 

Smaragd Kiadó

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése